Η γενική ούρων είναι ένα σύνολο εξετάσεων για τον έλεγχο και εντοπισμό παθήσεων που αφορούν παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος, όπως νεφρά, ουρητήρες, ουροδόχο κύστη, ουρολοιμώξεις, του ήπατος και του σακχαρώδη διαβήτη.
Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι πολύ συχνές γιατί το ουροποιητικό σύστημα αποτελεί ένα περιβάλλον κατάλληλο για την ανάπτυξη πολλών βακτηρίων .γι’ αυτό κι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στη διάκριση επιμόλυνσης – λοίμωξης.
Οι εξετάσεις της γενικής ούρων ομαδοποιούνται σε τρεις κατηγορίες
▪️ Γενικά χαρακτηριστικά (χροιά, όψη, ειδικό βάρος, Ph)
▪️ Μικροσκοπική εξέταση (πυοσφαίρια, ερυθρά, επιθήλια, βλέννη, κύλινδροι, κρύσταλλοι, άμορφα άλατα, μικροοργανισμοί)
▪️ Χημική εξέταση (λεύκωμα, σάκχαρο, οξόνη, αιμοσφαιρίνη, χολοχρωστικές, ουροχολίνη, ουροχολινογόνο, νιτρώδη)
Η καλλιέργεια ούρων δείχνει αν το ουροποιητικό σύστημα έχει μολυνθεί από κάποιο μικρόβιο. Αν η καλλιέργεια είναι στείρα, τότε δεν υπάρχει μικρόβιο. Σε αντίθετη περίπτωση, γίνεται ταυτοποίηση του μικροβίου και δίνεται αντιβιόγραμμα, το οποίο αναφέρει σε ποια αντιβιοτικά είναι ευαίσθητο το μικρόβιο.
Λήψη και Συλλογή ούρων
Τα ούρα πρέπει να συλλέγονται σε καθαρό ουροδοχείο και χρειάζεται μία μικρή ποσότητα περίπου 20ml-30ml. Επίσης, θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο φρέσκα.
Η ποιότητα της μικροβιολογικής εξέτασης εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από την τήρηση των κανόνων σωστής λήψης και αποστολής των ούρων στο εργαστήριο.
Για τη μικροβιολογική εξέταση προτιμώνται τα πρώτα πρωινά ούρα που είναι πυκνά.
Η λήψη γίνεται από το μέσο ρεύμα της ούρησης
Η προετοιμασία είναι διαφορετική για τις περιπτώσεις ανδρών, γυναικών και βρεφών.